Görenler şaştı kaldı! Nesli tükenmekte olan kaplumbağa Beylikdüzü’nde ortaya çıktı

Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişi olan endemik türdeki kaplumbağa, Beylikdüzü Belediyesi Park ve Bahçeler müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak doğal yaşam alanına bırakılmak üzere Doğa Koruma Milli Parklar görevlilerine teslim edildi.

Beykildüzü Yaşam Vadisi 1 etapta yer alan Uzakdoğu Bahçesi içerisinde bulunan biyolojik gölet, yaklaşık üç ay boyunca nesli tükenme noktasında olan Fırat kaplumbağasına ev sahipliği yaptı. Kaplumbağanın bir vatandaş tarafından fark edildiğini ve sosyal medya kanalları ile kendilerine ulaştıklarını ifade eden Beylikdüzü Belediyesi Park ve Bahçeler müdürlüğü ekipleri, yerlerini tespit ettikleri kaplumbağayı yakalayarak yetkililere teslim etti.

Konuya ilişkin bilgi paylaşan müdürlük personeli Tamer İnalbay, “Dışarıdan buraya bırakılmış olduğunu düşündüğümüz kaplumbağayı ilk önce bir vatandaş fark etti. Fırat kaplumbağası olduğunu öğrendik. Çok hızlı ve kabuğunun hassas olması nedeniyle canlıya zarar verecek bir alet kullanmadan uzun uğraşlar sonucu yakaladık. Daha sonra zarar görmeyeceği, kendi doğal ortamına bırakılması için Doğa Koruma Milli Parklar görevlilerine teslim ettik.” ifadelerini kullandı.

Trionychidae familyasından olan ve yeryüzünde sadece Fırat ve Dicle nehirleri bölgesinde yaşayan kaplumbağa oldukça yumuşak bir kabuğa sahip olup hayatının çoğunu dipte çamura gömülü olarak geçiriyor. Güneşlenmek için nadiren su dışına çıkan Fırat kaplumbağası, deri ve ağız içi solunum yaptığı için uzun süre su altında kalabilir. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde de bulunan kaplumbağanın 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu ve soyunun tehlike altında olduğu bilinmekte.

Daha fazla haber:  17 ton küçük boyda istavrite el konuldu