2021 yılında yayımlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında İstanbul’a ilk kurbanlıklar dün gece yarısı itibariyle girmeye başladı.
İstanbul’a giriş yapan hayvan yüklü araçlardaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların hastalık ve belge kontrolleri ekipler tarafından yapılarak uygunsuz hayvanların girişine izin verilmemektedir.
Kovid-19 tedbirleri kapsamında, vatandaşların sağlıklı ve güvenli bir şekilde dini vecibelerini yerine getirmeleri, iller arasında muhtemel salgın hastalıkların önüne geçilmesi için İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri İl/İlçe Jandarma Komutanlıkları, İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri başta olmak tüm birimler teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürüyorlar.
Ayrıca Ülkemizde Trakya Bölgesi, Dünya Sağlık Teşkilatı (OIE) tarafından 25 Mayıs 2010 tarihinde “Şap Hastalığından Aşılı Ari Bölge” 1 Mart 2021 tarihinden itibaren ise “Koyun Keçi Vebası Hastalığından Ari Bölge” olarak kabul edilmiş ve korunmuş bölge olarak tanımlanmıştır. Bahse konu statülerin korunması amacıyla Koyun Keçi Vebası (PPR) ve Şap Hastalığına duyarlı hayvanların Trakya Bölgesine geçişinde belli kısıtlamalar getirilmiş olup, kan analizleri yapılmış, Veteriner Sağlık Raporu ve “Trakya’ya Hayvan Nakilleri Takip Formu” düzenlenmiş hayvanların geçişine izin verilmektedir.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kurban satış ve kesim yerleri ile ilgili çalışmalarını da sürdürmektedir. İstanbul genelinde izinli satış ve kesim yerlerinde kurban bayramı boyunca İl ve 39 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde tam zamanlı Veteriner Hekim görevlendirilmesi yapılmıştır.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada vatandaşların aşağıda yazılı hususlara dikkat edilmesi gerektiği özellikle belirtildi:
Kurbanlıkların belirlenen izinli kurbanlık satış yerinden alınması ve kesim yerlerinde kestirmeleri,
Cadde sokak ve park yeri gibi kamuya açık alanlarda kesim yapmamaları,
Aldıkları hayvanların kulak küpelerini, pasaportlarını ve doğum tarihlerini kontrol etmeleri,
Satış ve kesim yerlerinde hayvanların sağlık durumuyla ilgili bir tereddüt halinde veteriner hekime danışmaları gerekmektedir.
Ayrıca Kurban Bayramı süresince kesilen etlerin bozulmasını engellemek ve buna bağlı sağlık problemlerin önüne geçebilmek amacıyla vatandaşlarımız tarafından etin muhafazasında şu hususlara dikkat edilmelidir.
-Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 derecenin altında olmasına dikkat edilmeli) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5-6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir.
– Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına plastik poşetler içinde veya hava almayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyecek, bu nedenle etin hava almayan kısımlarında bozulma, kokuşma ve hatta yeşillenmeler gözlenecektir. Bu kısımların kesinlikle tüketilmemesi önem arz etmektedir.
– Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür, bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza ( yaklaşık 6 ay) düşünülüyorsa etlerin derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Kurbanlık hayvanların kente getirilmesine izin verilmeye başlandığı günün ilk saatlerinde Mecidiye gişelerindeki denetimlere katılan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
“COVID-19 gölgesinde ikinci bayramımızı yaşıyoruz. Biz bütün önlemlerimizi İstanbul için aldık. Hem yol kontrolleri hem de pazar yerleri ve kesim noktalarıyla ilgili bütün önlemlerimizi aldık. Bugün İstanbul’a kurbanlık hayvanların girişleri başladı. Burada yol kontrollerinde hayvanların sağlık raporu var mı, hayvanların kulak küpeleri uyumlu mu, pasaportları var mı, Trakya’ya geçişlerde şap hastalığı için kan analizleri lazım, Trakya’ya geçiş sertifikası var mı, yok mu ona da bakıyoruz. Anadolu yakası için geçiş sertifikası istemiyoruz.”
“Yıl boyu 7 Gün 24 Saat esasına göre Trakya’ya geçişle ilgili kontrolleri yapıyoruz. 11 Haziran itibariyle de yoğunlaştırdık. Şu ana kadar 60 civarında kaçak giriş yapmaya çalışan TIR yakalandı. Onları da Tuzla Hayvan Borsasına alıp, gerekli menşei araştırması yapıldıktan sonra satış noktalarında satışına izin veriyoruz” dedi.