İBB Meclisi’nden cemevi kararı

Fotoğraf: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edilen İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğünün görev ve çalışma yönetmeliği ile müdürlüğün teşkilat yapısı, hukuki statüsü, görev, yetki, çalışma usul ve esasları belirlendi.

Şube müdürlüğünde görevli memur, sözleşmeli personel, işçi statüsünde personel ile diğer personelin tanımı yapıldı.

Şube müdürlüğünün sorumluluk alanındaki ibadethaneler arasında Cami ve mescitlerin yanında Cemevleri ve diğer dinlerin ibadethaneleri de sayıldı.

Alınan karara dair açıklamalarda bulunan İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bugüne kadarki Cemevleri kararları ortada. Danıştay’da da pek çok açılmış dava var.

Geçtiğimiz dönemde de bu mecliste, Cemevleri’nin ibadethane statüsünde olmasına ilişkin önerge verdik.

Fakat çoğunluk bizde değildi. AK Parti çoğunluğu vardı.

O dönemde reddedildi. Büyük tartışmalar çıktı.

Fakat biz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm İbadethanelere yönelik hizmetleri için bunu tek bir müdürlük çatısı altında toplamak için, dini kurum ve topluluklarla ilişkiler müdürlüğünü kurduk Mayıs ayında.

Bu müdürlüğün tam olarak hangi ibadethane, hangi topluluklara, nasıl bir hizmet vereceğini açıklamak için mevcut kanunlar çerçevesinde bakış açımızı da ortaya koyarak, ibadethane tanımını getirdik. Bizim için ibadethane. Bu kanun kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hizmet edeceği ibadethaneler, ‘Cami, Mescit, Cemevi, Kilise, Havradır’ dedik.

Ve ismini net koyarak, müdürlüğün tüm bu ibadethanelere eşit hizmet götüreceğini yönetmelikle düzenledik” diye konuştu.